Schietsportvereniging Sagittarius viert zestigjarig jubileum

Fotografie: Jan-Willem Schneider, door: Jan-Willem Schneider

H.I.AMBACHT- Zaterdag 31 oktober was het zover… Schietsportvereniging Sagittarius vierde haar zestigjarig bestaan; bijzonder, omdat er Duitse gasten waren. Zij kwamen uit onze zustergemeente Bergen en waren al sinds vrijdag in Rotterdam. Daar werden de Duitsers door enkele Sagittarius-leden onthaald waarna ze de nacht deinend doorbrachten op zeilschip “Catherina”. De volgende ochtend werden de Duitsers in ons dorp verwacht. Hier lunchten ze in het clubgebouw van Sagittarius en weldra arriveerden burgemeester Heijkoop met zijn Bergense collega Prokop. Maar, even later klonken er harde knallen… Wat was er gebeurd?

De schietwedstrijd was begonnen! Dit betekende dat alle aanwezigen op twee kaarten mochten knallen. Hierbij hadden de schutters uit Bergen een nadeel; zij schieten zittend achter een tafel, terwijl de Nederlanders dat knielend doen. Dat verschil was voor de puntentellers een uitdaging, ze moesten het meenemen in hun berekening, maar dat is ze gelukt. Zo volgde de uitslag; eerste was Ruben Oosterhof, tweede Chris Gijzemijter en Kevin Krijgsman eindigde als derde. Na de prijsuitreiking hield burgemeester Prokop een toespraak waarin hij Sagittarius, de stedenbandcommissie en de gemeente bedankte. Dat deed Prokop niet alleen met woorden, nee, ook overhandigde hij Sagittarius-voorzitter Stefan Hoogland een fraaie wandklok en een mooie vlag van “Stadt Bergen”.

Van oprichting tot receptie

Grijs stak het clubgebouw af tegen de al bijna ondergaande herfstzon. In de bruine kantine begon sluimerlicht te gloeien en gezichten te glimmen, het werden er alsmaar meer, de receptie was begonnen. Al snel nam voorzitter Stefan Hoogland het woord, een toespraak over de geschiedenis volgde. In het kort: heel bescheiden begon de schietsportvereniging in een oud schuurtje waar luiken als kogelvangers dienden. Na enkele jaren begaven ze het echter, zodat het achterliggende huis van Jac. Scheurwater toch in de vuurlinie kwam te liggen. Daarom vernieuwde de schietsportvereniging haar kogelvangers en in 1958 verhuisde ze naar de “kelder”, dat werd later zaal G in dorpshuis “De Schoof”. Daar doorstond de vereniging haar soms spannende kinderjaren, maar uiteindelijk werd ze volwassen.

Stedenbandcommissie

Zo kreeg de vereniging haar naam Sagittarius en vanaf 1985 een eigen clubgebouw. Een nieuwe mijlpaal vormde 2004. Toen ondertekende de toenmalige burgemeester Herman Jonker een speciale oorkonde; ons dorp had een stedenband met het Duitse Bergen. En, ook daar zit een actieve schuttersvereniging, zodat Sagittarius al snel toeschoot om (bestuurs)leden uit te wisselen. Hiervoor werkt Sagittarius samen met de stedenbandcommissie; daarvoor is wel geld nodig en dat noemde voorzitter Peter Gommans in zijn toespraak. De laatste toespraak was van wethouder Michiel van der Vlies; hij wenste Sagittarius nog eens zestig gezellige jaren toe. Het antwoord was een ruisend applaus en toen was het 18.00.

Feestelijke afsluiting

Een scooter ging zijn weg, pijlrecht, een wit licht voorop, versterkt door een kristallen prisma. Hij schoot door de avondschemering als een kogel met gloeiende punt naar Sagittarius. De Aziatische gerechten die hij daar bracht, waren een schot in de roos. Zo omschreef een aanwezige het als “een complete, voedzame en lekkere maaltijd”. En, om 20.00 werd het nog leuker; de feestavond begon. Daar versterkten de schutters hun band ondanks de taalverschillen. Toen de Duitse gasten vertrokken, lieten ze dan ook enkele uitnodigingen achter voor hun schuttersfeest in juli 2016. Ook benadrukten de Duitse gasten opnieuw hun waardering voor het “geweldige” weekend; dat enthousiasme was wederzijds! Mocht u zelf geïnteresseerd zijn; u bent welkom aan Reeweg 85, op dinsdagavond van 19.30 – 22.00 en op zaterdagochtend van 10.00 – 12.00.

Bron: Weekblad De Brug (Link correct op moment van plaatsen.)

Volgend bericht Vorig bericht