Sagittarius: op vertrouwde voet verder

Door: Redactie De Kombinatie

H.I.AMBACHT - Schietvereniging Sagittarius vierde onlangs het zestigjarig bestaan. Na een gezellige middag en avond met 13 leden van de Schuttersvereniging uit partnerstad Bergen, gaat Sagittarius op de oude, vertrouwde voet verder: en gezellige avond geconcentreerd schieten.

De geschiedenis van de jubilerende schietvereniging gaat terug tot 1953, toen de allereerste schietavond werd georganiseerd door de postcommandant van de politie in H.I.Ambacht. De avond was bedoeld voor leden van de toenmalige reserve-rijkspolitie, de Nationale Reserve en andere belangstellenden. Na nog een aantal ‘schietavonden’ werd eind oktober 1955 een Ambachtse schietvereniging opgericht, als afdeling van de landelijke schietvereniging ‘De Vrijheid’. Geschoten werd er in het voormalige wijkgebouwtje van de Hervormde Gemeente, Elim. Later verhuisde de vereniging naar de kelder van het voormalige Dorpshuis De Schoof. Sinds 1986 is de vereniging gevestigd aan de Reeweg 85. Zoals bij alle vereniging draait het ook bij Sagittarius om de enthousiaste vrijwilligers, die de vereniging levend en draaiende houden.

De huidige bestuursleden Peter Libregts en Elwin de Later grijpen het jubileum aan om duidelijk te maken dat schieten niet eng of gevaarlijk maar vooral gezellig is. Een uurtje rondkijken op een schietavond in het knusse, zelfs wat kneuterig clubhuis maakt duidelijk wat ze bedoelen. Aan de tafeltjes geen stoere types maar vooral gewone huisvaders. Waarom zij gaan schieten? “Waarom gaan vrouwen breien?” is de wedervraag van Peter Libregts. Hij legt uit dat schieten een van de veiligste sporten is die er is. “Om te beginnen is er de sociale controle. Om te mogen schieten is een verklaring van Goed Gedrag nodig van de gemeente. Daarmee word je een half jaar aspirant lid en leer je onder leiding van een ervaren lid om te schieten. De nadruk ligt daarbij op veiligheid. De vereniging heeft zelf wapens en die staan in een kluis. Een eigen wapen aanschaffen mag pas na een jaar volwaardig lidmaatschap.” Het leuke aan een schietavond is de competitie met jezelf en met anderen, leggen de mannen uit. “Je probeert de beste te zijn en dat is best lastig. Als het niet goed gaat, dan heb je het zelf gedaan.”

Kaarten

De meeste leden nemen per avond zo’n zes schietkaarten. Ze gebruiken die vooral voor de onderlinge competitie. Daarnaast zetten ze kaarten in voor een ingenieus puntensysteem, waarbij het er om gaat een precies voorgeschreven aantal punten bij elkaar te schieten. Het wordt per lid in een dik boek bijgehouden. Rang voor rang kunnen de leden zo opklimmen tot koningsschutter. Hun voortgang is af te lezen aan het aantal stripjes op hun aan de wand hangende schildjes. “Maar een vol schildje halen is een proces van jaren,” zegt Elwin de Later. “De uitdaging zit vooral in het schieten voor wedstrijdkaarten.” Sagittarius houdt zijn schietavond op dinsdagavond. Voor het schieten wordt er geen alcohol geschonken. Op de website www.ssvsagittarius.nl wordt uiteengezet hoe de vereniging werkt en hoe men van aspirant lid volwaardig lid kan worden. Jongeren tussen 12 en 16 jaar kunnen op zaterdagmorgen terecht.

Bron: De Kombinatie (Link correct op moment van plaatsen.)

Volgend bericht Vorig bericht